فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن زرقانی، مسعود جباری * صفحات 7-15
    زمینه و هدف

    مطالعه تصاویردندانپزشکی به عنوان یکی از اصلی ترین روش ها برای تشخیص بیماری، طرح درمان و ارزیابی روند درمان توسط دندانپزشکان بشمار می آید. پرتو ایکس علاوه برکاربردهای مفیدی که دارد، دارای آثار زیان بار نیز میباشد، لذا حفاظت در برابر اشعه ایکس برای دندانپزشکان و بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در همین راستا مطالعه ای با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان شهر بیرجند در مورد اثرات پرتوهای یونیزان و روش های حفاظت در برابر آنها انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر اساس روش نمونه گیری تصادفی، با استفاده از توزیع پرسشنامه ای سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان بررسی گردید. داده ها از 111 دندانپزشک شهر بیرجند جمع آوری شدند. در پایان، داده ها از طریق آزمون t و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-20 تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 52 نفر (8/46%) مرد و 59 نفر (1/53%) زن حضور داشتند که میانگین امتیاز مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان در زمینه حفاظت پرتویی به ترتیب 85/77، 5/83، 7/43 درصد بهدست آمد. بین میزان آگاهی افرادی که دوره بازآموزی را گذرانده بودند (3/24%) و افرادی که این دوره را نگذرانده بودند، تفاوت معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت. 1/35 درصد از جامعه مورد مطالعه از پیش بند سربی و 8/73 درصد از گردنبند تیرویید برای بیماران استفاده می کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که آگاهی و نگرش دندانپزشکان شهر بیرجند در حد مطلوبی قرار دارد ولی سطح عملکرد دندانپزشکان در خصوص حفاظت از پرتوهای یونیزان ضعیف است. علی رغم اینکه بین میزان آگاهی افرادی که دوره بازآموزی را گذرانده و افرادی که در این دوره شرکت نکرده بودند، تفاوت معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت، جامعه مورد مطالعه تمایل به برگزاری این دوره داشتند. بنابراین پیشنهاد میشود که دوره های بازآموزی، حاوی دستورالعمل های جدید مربوط به حفاظت پرتویی باشند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش و عملکرد، دندانپزشکان، پرتوهای یونیزان، حفاظت پرتویی
  • کوثر قرائتی، سکینه شکوهیان، محسن حیدری* صفحات 16-29
    زمینه و هدف

    تاکنون آلودگی گردوغبار جاده ای به برخی فلزات جزئی مانند آنتیموان (Sb)، لانتانیوم (La)، لیتیوم (Li)، مولیبدن (Mo) و وانادیوم (V) کمتر مورد توجه قرار گرفته است، در حالیکه این عناصر سمی هستند و دوزهای مرجع برای آنها وضع شده است. بنابراین، اهداف این مطالعه تعیین سطوح این عناصر در گرد و غبار جاده ای جنوب تهران (منطقه ای با پتانسیل بالای آلودگی) و ارزیابی ریسک های بهداشتی مربوطه بودند.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، نمونه های گرد و غبار جاده ای از سطح جاده های جنوب تهران در یک دوره خشک جمع آوری شد. نمونه های جمع آوری شده هضم اسیدی شدند و سپس غلظت آنتیموان، لانتانیوم، لیتیوم، مولیبدن و وانادیوم با استفاده از ICP-OES اندازه گیری شد. فاکتور غنی شدگی (EF)، شاخص آلودگی (PI) و شاخص آلودگی یکپارچه نمرو (NIPI) بر اساس داده های غلظت محاسبه شد. ریسک غیرسرطان زایی از طریق شبیه سازی مونت کارلو ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت آنتیموان، لانتانیوم، لیتیوم، مولیبدن و وانادیوم به ترتیب برابر 01/2، 68/14، 05/9، 33/7 و 28/58 میکروگرم بر گرم بود. بالاترین و پایینترین EF به ترتیب برای آنتیموان و لیتیوم برآورد شد. مقادیر NIPI در محدوده 16/2 تا 58/44 بودند. مقادیر ریسک غیرسرطانزایی آنتیموان، لیتیوم، مولیبدن و وانادیوم برای هر دو گروه سنی و لانتانیوم برای بزرگسالان کمتر از 1 بودند، اما ریسک لانتانیوم برای کودکان غیرقابل قبول بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که گردوغبار جاده ای جنوب تهران دارای سطوح قابل توجهی از برخی عناصر جزئی سمی هستند و میزان آلودگی آنها بالا است. از طرفی، سطوح فعلی عنصر لانتانیوم ممکن است برای کودکان ریسک غیرسرطانزایی غیرقابل قبول ایجاد کند. لذا لازم است این نوع آلودگی بیشتر مورد توجه قرار گیرد و اقداماتی جهت شناسایی و کنترل منابع آنها انجام گیرد.

    کلیدواژگان: گرد و غبار جاده ای، عناصر جزئی سمی، ریسک بهداشتی، جنوب تهران
  • علیرضا محبی پور، فیروز امانی *، ثریا قهرمان پور، محمد بهرامی صفحات 30-38
    زمینه و هدف

    بیماری کووید-19، یک بیماری نوظهور است که در سال های اخیر جهان را تحت تاثیر قرار داده است. علاوه بر تاثیرات ریوی، برخی تظاهرات پوستی نیز در بیماران کووید-19 مشاهده می شود. با توجه به کمبود مطالعات درباره شیوع این تظاهرات در شهر اردبیل، مطالعه حاضر انجام شد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تظاهرات پوستی و مخاطی در بیماران کووید-19 بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 274 نفر از بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بخش کرونای بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل در سه ماهه پاییز 1400 انجام شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از چک لیستی جمع آوری و در نرم افزار spss-27 با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند.

    یافته ها

     از میان افراد مورد مطالعه، تعداد 191 بیمار (7/69%) زن و 83 بیمار (3/30%) مرد بودند. میانگین سنی بیماران مطالعه 25/59 سال با انحراف معیار 32/12 بود. تعداد 14 بیمار (1/5%) تظاهرات پوستی داشتند. از میان 14 بیمار با تظاهرات پوستی، 6/78 درصد ذکر کردند که این تظاهرات پس از ابتلا به کرونا ویروس ایجاد شده اند. همچنین 50 درصد ذکر کردند که این ضایعات خارش دار هستند. 50 درصد نیز این ضایعات را پیش رونده توصیف کردند. 1/57 درصد از بیماران با تظاهرات پوستی ذکر کردند که پس از ابتلا به کرونا ویروس دچار ریزش مو شده اند.

    نتیجه گیری

    میزان شیوع تظاهرات پوستی در بیماران کرونایی شهر اردبیل 1/5 درصد بود. این میزان، لزوم توجه هر چه بیشتر به تظاهرات پوستی، خصوصا در بیماران بدون سابقه حساسیت پوستی را نشان داد.

    کلیدواژگان: تظاهرات پوستی، کووید-19، اردبیل، بیمارستان
  • شهریار کریم دوست*، اکرم کالکان، یوسف وثیق صفحات 39-53
    زمینه و اهداف

    هدف از تحقیق حاضر بررسی قدرت آنتی باکتریال نانورس مونت موریلونیت اصلاح شده با نانوذرات نقره و بیسموت بر روی میکروارگانیسم پاتوژن اشرشیاکلی است که شایع ترین باسیل گرم منفی مسئول عفونتهای گوارشی و خارج روده ای جهان میباشد.

    روش کار

    نمونه برداری از معادن بنتونیت و انجام فرآیند خردایش و نرمایش نمونه های خام معدنی و در نهایت الککردن ذرات پودر شده بمنظور استحصال فیزیکی ذراتی با ابعاد کوچکتر از 74 میکرون، اولین مرحله تولید نانورس مونتموریلونیتی در این پژوهش بوده است. نانورس مونت موریلونیتی، به روش بهینه سازی و تیمار با نانوذرات نقره و بیسموت انجام و کارائی و مطلوبیت سنجی روش های سنتز نانورس های آنتی باکتریال بوسیله نتایج آنالیز میکروسکوپ الکترونی، آنالیزهای پراش اشعه ایکس، تعیین توزیع لیزری اندازه ذرات و شدت پیک کوارتز تعیین شد. بررسی تاثیر نانورس های آنتی باکتریال سنتز شده بر روی فعالیت حیاتی میکروارگانیسم پاتوژن اشرشیاکلی بوسیله آزمون آگار دایلوشن، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.

    یافته ها

    بکارگیری مونتموریلونیت با اندازه ذرات کوچک تر از 2 میکرومتر به منظور استحصال نانورس داروئی روش مناسبی است. نانورس مونت موریلونیت حاوی نقره با MIC برابر 64 میکروگرم در میلی لیتر بیشترین تاثیر گذاری را بر سویه استاندارد اشرشیاکلی داشت و نانورس مونت موریلونیت حاوی بیسموت و نانورس مونت موریلونیت به ترتیب با MIC برابر 128 و 512 میکروگرم بر میلی لیتر در مقام های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    در تهیه نانورس بمنظور مصارف داروئی، روش فیزیکی ایمن ترین و کارآمد ترین متد بوده و موفقیت تیمارنانورس خالص سازی شده با یون نقره کارآمدتر از تیمارنانورس اصلاح شده با نانوذرات بیسموت است.

    کلیدواژگان: نانو ذرات بیسموت، نانوذرات نقره، اشرشیا کلی، مونتموریلونیت، حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC)
  • اسلام مرادی اصل *، پیمان حسنه، آرمان لطیفی *، سارا رحیمی، رسول انتظار مهدی صفحات 53-64
    زمینه و هدف

    انجام اقدامات پیش گیرانه برای کاهش موثر بیماری سل، نیازمند اطلاعاتی در مورد توزیع بیماری سل بر اساس الگوی پراکنش مکانی و زمانی در کشور است. این مطالعه با هدف شناسایی پراکنش الگوی مکانی - زمانی بیماری سل در استان آذربایجان غربی در طی سال های 1395 تا 1399 با استفاده از نرم افزار Arc-GIS انجام شد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی الگوی پراکنش مکانی بیماری سل در استان آذربایجان غربی بود که می تواند راهنمایی برای برنامه ریزی مناسب بهداشتی برای انجام مداخله های پیش گیرانه و تخصیص بهتر منابع باشد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی داده های جمع آوری سل (754 بیمار) در سطح استانی ارائه شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران بین سال های 1395 تا 1399 که در سامانه ثبت بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه  ثبت شده بود،انجام شد. برای شناسایی تغییرات فضایی از روش تحلیل همبستگی موران و Getis Ord G* با استفاده از نرم افزار Arcmap GIS 10.4 استفاده شد. علاوه بر این، از روش تحلیل همبستگی براساس فاصله و تحلیل خوشه ای، برای تجزیه و تحلیل صرفا مکانی- زمانی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که 80 درصد مبتلایان به بیماری سل در استان آذربایجان غربی متعلق به شهرهای ارومیه، میاندواب، سلماس و چهاربرج بود. علاوه بر این شهرهای پیران شهر، مهاباد، شاهین دژ و تکاب لکه های داغ را تشکیل داده بودند. امتیاز Z-Score برای شهرهای مذکور مثبت و به لحاظ آماری معنادار بود. در واقع در این شهرها تعداد مبتلایان به بیماری سل بالا بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس الگوی پراکنش فضایی، بیماری سل در آذربایجان غربی بصورت خوشه ای بود که به ترتیب در شهرهای ارومیه، میاندواب، سلماس و چهاربرج با بیشترین تعداد مبتلایان شیوع یافته بودو همچنین فاصله مکانی ، مهمترین عامل گسترش شیوع بیماری سل در استان بود که با تردد و جابجایی بین استانی، فاصله مکانی کاهش یافته و بیماری سل از کانون به پیرامون انتشار یافته است.

    کلیدواژگان: سل، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، الگوی مکانی، آذربایجان غربی، ایران
  • حسین مشک آبادی مهاجر*، فائزه مشک آبادی مهاجر، زینب مشک آبادی مهاجر، زهرا خندان صفحات 65-78
    زمینه و هدف

    این مطالعه به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی- اقتصادی بر کاهش درآمد و همچنین رفتار تغذیه ای افراد در دوران  شیوع و گسترش کووید-19 بر اساس داده های مشهد- ایران پرداخته است.

    روش کار

    در این مقاله تاثیر عوامل اجتماعی- اقتصادی بر درآمد و رفتار تغذیه ای افراد در زمان شیوع کووید-19 در شهر مشهد به روش پیمایشی انجام و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شدند، روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام گرفت و جامعه آماری متشکل از افراد ساکن در شهر مشهد بود. تحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون پروبیت انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که عوامل اجتماعی- اقتصادی بر درآمد افراد در دوران همه گیری کووید-19 تاثیرگذار است، مردم نیز در جهت مقابله با آثار درآمدی کووید-19 اقدام به کاهش دورهمی های خانوادگی و میزان سفرهای خود کرده اند و کمترین کاهش را در هزینه های مربوط به خرید میوه و سبزیجات و مصرف مواد پروتئینی داشته اند.

    نتیجه گیری

    با حمایت از مستاجران، خانوارهای با جمعیت زیاد و اقشار با درآمد پایین، می توان از زیان های ناشی از کرونا کاست.

    کلیدواژگان: کووید-19، درآمد، عوامل اقتصادی- اجتماعی
  • اکبر کنعانی، علی بیداردل **، محمد نیکنام صفحات 80-92
    زمینه و هدف
    </span></span></span> ارائه اطلاعات بوسیله فناوری دیجیتال و بهبود سیستم حسابداری تعهدی، جهت ارتقا تصمیم گیری مدیران و پیشرفت سازمان ها و بهبود کارایی حسابداری، ضروری است. هدف این پژوهش بررسی کاربرد تکنولوژی دیجیتال در حسابداری تعهدی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل برای دستیابی به توسعه پایدار است.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></span>
    روش کار
    </span></span></span> تکنولوژی دیجیتال به عنوان متغیر مستقل و پیشبرد سیستم حسابداری تعهدی متغیر وابسته است که شامل 6 مولفه: برنامه ریزی و تصمیم گیری، مدیریت داده ها و اطلاعات، ارزیابی عملکرد سازمان ها و کارکنان، امنیت اطلاعات، شیوه گزارشات مالی و مدیریت منابع انسانی است. </span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span>
    یافته ها
    </span></span></span> نتایج آزمون کولموگروف- اسمیرنوف نشان داد، سطح معنی</span></span>داری، برای تمام مولفه ها بزرگ تر از مقدار خطای 05/0 و دارای توزیع نرمال هستند. برای تجزیه وتحلیل ویژگی های فردی پرسشنامه، از توزیع فراوانی استفاده شده که از 75 نفر نمونه آماری، بیشترین فراوانی در افراد با مدرک تحصیلی کارشناسی و کمترین آن در افراد دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد، بیشترین فراوانی در افراد در سایر پست سازمانی و کمترین آن در افراد در پست سازمانی مدیرمالی، بیشترین فراوانی در افراد در سطح خوب و کمترین آن در افراد در سطح ضعیف و افرادی که دوره های ضمن خدمت را گذرانده اند، کمتر هستند در مقایسه با افرادی که این دوره ها را نگذرانده اند.</span></span></span></span></span></span></span></span></span>
    نتیجه گیری
    </span></span> دسترسی سریع و دقیق به اطلاعات مالی از اهمیت بالایی برخوردار است، به ویژه برای سازمان های دولتی. با توجه به پیشرفت فناوری و تکنولوژی های مختلف، حسابداری نیازمند بهبود و اعتماد به فناوری های جدید است. برای اداره بهره وری و اهداف سازمانی، نیاز به تکنولوژی دیجیتال و سیستم حسابداری تعهدی حیاتی است. این پژوهش بر نقش مهم تکنولوژی دیجیتال در پیشبرد سیستم حسابداری تعهدی در دانشگاه ها و موسسات مرتبط با بهداشت تمرکز دارد و تاثیرات آن بر مدیریت و تصمیم گیری، ارزیابی عملکرد، امنیت اطلاعات، گزارش های مالی و منابع انسانی را بررسی می کند.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span>
    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، تکنولوژی دیجیتال، دانشگاه علوم پزشکی، توسعه پایدار
  • فخرالدین سهرابی*، مریم اکبری*، کیومرث کریمی صفحات 90-102
    زمینه و هدف

    بسیاری از مشکلات خانواده ها و جوامع کنونی ریشه در ناسازگاری های نوجوانان دارد. شناخت عوامل موثر بر سازگاری به ویژه در دوره نوجوانی که انحرافات رفتاری شدت می یابد از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف مطالعه بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت بر سازگاری نوجوانان تیزهوش شهر سنندج بود

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس سمپاد (تیزهوشان) دوره متوسطه شهر سنندج در سال تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه هفتگی و هر جلسه 90 دقیقه تحت مداخله قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر و پرسشنامه سازش یافتگی سینها و سینگ بود. جهت تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS-22 استفاده شد

    یافته ها

    گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت ، سن و تحصیلات تفاوت معناداری نداشتند. مقایسه نمرات سازگاری در گروه های آزمایش و کنترل، در مرحله پس آزمون، نشان داد مقدار F به دست آمده برابر با 5/44 و در سطح آلفای01/0 معنی دار شد (01/0>p). میانگین تعدیل شده گروه آزمایش 28/44 و میانگین تعدیل شده گروه کنترل 32/30 است. بیشتربودن میانگین گروه آزمایش نشان دهنده اثربخشی مشاوره گروهی بر افزایش نمره سازگاری است.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، درمانگران و متخصصان سلامت میتوانند از برنامه مشاوره گروهی سبک زندگی ارتقادهنده سلامت برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه افزایش سازگاری در نوجوانان تیزهوش استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، سازگاری، نوجوانان تیزهوش
  • فرهاد دوست علیزاده، آزاده احمدی دشتیان *، فاطمه خلیلی صفحات 103-120
    زمینه و هدف

    شیوع گسترده بیماری کووید-19 سراسر جهان را درگیر نموده و آمار مرگ و میر بالایی داشته است. مطالعه حاضر، به بررسی چالشها و عوامل تسهیلگر پیشگیری از ویروس کرونا از نظر خبرگان و کارشناسان بهداشت محیط در  مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی پرداخته است.  

    روش کار

    پژوهش از نظر فرایندکیفی، از نظر هدف اکتشافی است. جمع آوری داده ها مبتنی بر هدف با 22 نمونه اشباع شد. گرد آوری داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته از اهل فن بهداشت محیط انجام گرفت. کدگذاری به وسیله نرم افزار MAXQDA10  و متن مصاحبه مجدد در اختیار متخصصان امر قرار گرفت و بازبینی و تحلیل محتوا شد.

    یافته ها

    با تحلیل مصاحبه ها 331 کد، 6 مقوله در بخش چالش ها و 4 مقوله در بخش تسهیلگرها استخراج شد. چالش ها شامل مولفه های اقتصادی، فرهنگی، فقر آموزشی، نیروی انسانی، قوانین  و مقررات و تجهیزات و امکانات و 28 زیر تم استخراج شد. در بخش تسهیلگر 4 تم رفع موانع اقتصادی، آموزش مکرر، تامین منابع مورد نیاز و قوانین و مقررات بازدارنده و 21 زیر تم استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به چالشهای موجود و گستردگی کووید-19، تقویت تسهیلگرها شامل آموزش مداوم و ایجاد آگاهی مشارکتی، تشدید نظارتها، توانمندسازی سفیران سلامت، حمایت قانونی محکم در برخورد با متخلفین، واکسیناسیون گروه هدف بالای 12 سال و ترویج خرید و تجارت مجازی میتواند به صورت چشمگیرکمک شایانی نماید و مورد استفاده برنامه ریزان و متولیان حوزه سلامت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروتکل های بهداشتی، ویروس کرونا- 19، بهداشت محیط، مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی
  • زهرا اردودری *، احسان الله حبیبی صفحات 121-131
    زمینه و هدف

    استرس نوعی فرسودگی جسمی یا روانشناختی است که بر اثر مشکلات واقعی و یا خیالی بوجود می آید. عامل استرسزای شغلی از طریق کاهش تمرکز، تردید در انجام کارها، سهم بسزایی در بروز اعمال ناایمن از سوی شاغلین دارد. سه نوع زمان واکنش با نامهای ساده، تشخیصی و انتخابی مشخص شده است. زمان واکنش یک عامل مهم در اجرای بسیاری از تکالیف حرکتی است. هدف از این مطالعه، سنجش ارتباط بین زمان واکنش و استرس شغلی است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی، در میان 120 نفر از کارکنان اورژانس انجام گرفت. برای اندازه گیری زمان واکنش و استرس شغلی از دستگاه زمان سنج واکنش و نسخه ایرانی پرسشنامه استرس شغلی HSE استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 انجام و 05/0 <p معنادار تلقی گردید.

    یافته ها

    میانگین استرس شغلی، زمان واکنش ساده، تشخیصی و انتخابی در جامعه مورد مطالعه بترتیب 51/125، 98/310، 50/473 و 82/453 بدست آمد. آزمون تی مستقل نشان داد که جنسیت روی استرس شغلی و زمان واکنش تاثیرگذار نیست. ضمنا طبق آزمون پیرسون، بین استرس شغلی با زمان واکنش تشخیصی و انتخابی رابطه معنادار و معکوس وجود دارد به طوری که با افزایش نمره استرس شغلی (کاهش استرس)، کاهش زمان واکنش نیز مشاهده شد (05/0<p). ولی بین استرس شغلی با زمان واکنش ساده رابطه معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    توصیه میگردد در مشاغلی که نیازمند زمان واکنش کوتاه و دقت بالایی هستند، با کاستن از استرس افراد، عملکرد شغلی آنها بهبود یابد. بدین ترتیب از حوادث ناشی از کار که بعضا به دلیل کندی افراد در انجام واکنش لازم صورت میگیرد، جلوگیری شود. از سویی توصیه میگردد علاوه بر معاینات فیزیکی، افراد از نظر شرایط روحی و روانی نیز مورد پایش قرار گیرند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، زمان واکنش، پرسنل اورژانس بیمارستان
|
  • Zarghani Hassan, Masoud Jabbari * Pages 7-15
    Background & objectives

    The examination of dental images is a crucial method for diagnosing diseases, devising treatment plans, and assessing treatment progress by dentists. While X-rays are beneficial in treating certain ailments, they also pose risks; thus, safeguarding against X-ray exposure is paramount for both dentists and patients. A study was undertaken to evaluate the awareness, attitudes, and practices of dentists in Birjand concerning ionizing radiation effects and protective measures.

    Methods

    This descriptive-analytical research, employing random sampling, assessed dentists' knowledge, attitudes, and practices through questionnaire distribution. Data were gathered from 111 dentists in Birjand and analyzed using t-tests and analysis of variance with SPSS 20 software.

    Results

    The study comprised 52 males (46.8%) and 59 females (53.1%). Average scores for dentists' knowledge, attitude, and practices in radiation protection were 77.85%, 83.5%, and 43.7%, respectively. Notably, no statistically significant disparity was observed in knowledge levels between those who had completed retraining courses and those who had not (P>0.05). Furthermore, 35.1% of participants utilized lead aprons, while 73.8% employed thyroid necklaces for patient protection.

    Conclusion

    Findings indicated that dentists in Birjand exhibit a satisfactory level of knowledge and attitude towards radiation protection. Despite the lack of a significant difference in awareness between retraining course attendees and non-attendees, there was a collective interest in participating in such courses. Hence, it is recommended that refresher courses incorporate updated radiation protection guidelines.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practise, Dentists, Ionizing Radiation, Radiation Protection
  • Kosar Gharaati, Sakine Shekoohiyan, Mohsen Heidari* Pages 16-29
    Background & objectives

    Road dust pollution containing trace elements like antimony (Sb), lanthanum (La), lithium (Li), molybdenum (Mo), and vanadium (V) has been relatively overlooked. Despite their toxicity and established reference doses, there has been limited research on these elements. This study aims to assess the levels of these elements in the road dust of southern Tehran, an area with high pollution potential, and evaluate the associated health risks.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, road dust samples were collected from the surfaces of roads in southern Tehran during a dry period. The samples were digested with acid, and the concentrations of Sb, La, Li, Mo, and V were determined using ICP-OES. Enrichment factor (EF), pollution index (PI), and Nemerow Integrated Pollution Index (NIPI) were calculated based on the concentration data. Non-carcinogenic risk was assessed through Monte Carlo simulation.

    Results

    The average concentrations of Sb, La, Li, Mo, and V were 2.01, 14.68, 9.05, 7.33, and 58.28 μg/g, respectively. The highest and lowest EF values were recorded for Sb and Li, respectively. NIPI values ranged from 2.16 to 44.58. The non-carcinogenic risk values of Sb, Li, Mo, and V for both adult and child age groups, and La for adults, were below 1, except for the risk of La in children, which was deemed unacceptable.

    Conclusion

    The findings of this study highlight significant levels of toxic trace elements in road dust in southern Tehran, indicating high pollution levels. Moreover, the current levels of La may present an unacceptable non-carcinogenic risk to children. Hence, greater attention towards this type of pollution is imperative, necessitating identification and control of its sources.

    Keywords: Road Dust, Toxic Trace Elements, Health Risk, South Of Tehran
  • Alireza Mohebbipour, Firouz Amani*, Soraya Ghahramanpour, Mohammad Bahrami Pages 30-38
    Background & objectives

    Covid-19 is an emerging disease that has affected the world in recent years. In addition to pulmonary effects, some skin manifestations are also observed in Covid-19 patients. Considering the lack of studies on the prevalence of these demonstrations in Ardabil, the present study was conducted. The purpose of this study was to investigate skin and mucosal manifestations in patients with Covid-19 admitted to Imam Khomeini Hospital (RA) in Ardabil.

    Methods

    The study population was the patients of Covid-19 hospitalized in the Corona ward of Imam Khomeini Hospital (RA) in Ardabil province in 3 months of autumn 1400. In this study, 274 patients were examined and the required information was collected using a checklist.

    Results

    Among the studied people; 191 patients (69.7%) were women and 83 patients (30.3%) were men. The average age of the study patients was 59.25 years with a standard deviation of 12.32. 14 patients (5.1%) had skin manifestations. Among the 14 patients with skin manifestations, 78.6% mentioned that these manifestations occurred after contracting the coronavirus. Also, 50% mentioned that these lesions are itchy. 50% described these lesions as progressive. 57.1% of patients with skin manifestations mentioned that they experienced hair loss after contracting the coronavirus.

    Conclusion

    The prevalence rate of skin manifestations in corona patients of Ardabil city was 5.1%. This amount showed the need to pay more attention to skin manifestations, especially in patients without a history of skin sensitivity.

    Keywords: Cutaneous Manifestations, COVID-19, Ardabil, Hospital
  • Shahriar Karimdoust*, Ekrem Kalkan, Yousef Vasigh Pages 39-53
    Background & objectives

    This study aims to assess the antibacterial efficacy of montmorillonite nanoclay modified with silver and bismuth nanoparticles against Escherichia coli, a common gram-negative bacterium known for causing gastrointestinal and extraintestinal infections.

    Methods

    In this research, the initial steps for producing montmorillonite nanoclay included extracting bentonite from mines, crushing and grinding the raw material, and then sieving the resulting powder to obtain particles smaller than 74 μm. The nanoclay underwent optimization and was treated with silver and bismuth nanoparticles. The analysis involved electron microscopy, X-ray diffraction, laser diffraction for particle size assessment, and evaluation of quartz peak intensity to measure the effectiveness of the antibacterial nanoclay synthesis. The Minimum Inhibitory Concentration (MIC) was determined through agar dilution to assess its impact on E. coli viability in vitro.

    Results

    Utilizing Results Using montmorillonite particles smaller than 2 μm was effective in producing pharmaceutical nanoclay. The montmorillonite nanoclay with silver showed the highest efficacy against the standard E. coli strain, with a MIC value of 64 μg/mL. Following in effectiveness were the bismuth nanoparticle-modified nanoclay and the montmorillonite nanoclay, having MIC values of 128 and 512 μg/mL, respectively.

    Conclusion

    The physical production method emerged as the safest and most efficient approach for pharmaceutical-grade nanoclay. Treating nanoclay with silver ions showed greater success compared to bismuth nanoparticle modification.

    Keywords: Bismuth Nanoparticles, Silver Nanoparticles, Escherichia Coli, Montmorillonite, Minimum Inhibitory Concentration (MIC)
  • Eslam Moradi-Asl **, Peyman Hassaneh, Arman Latifi *, Sara Rahimi, Rasoul Entezar-Mahdi Pages 53-64
    Background & objectives

    Effective reduction of tuberculosis necessitates insight into its spatio-temporal distribution. This study sought to analyze the spatial-temporal distribution pattern of tuberculosis in West Azerbaijan province from 2015 to 2019 using ArcGIS software. By examining the spatial distribution of tuberculosis in the region, the study aimed to provide valuable information for efficient health planning, resource allocation, and implementation of preventive measures.

    Methods

    A cross-sectional analysis was conducted on tuberculosis data (754 patients) at the provincial level, sourced from the Ministry of Health, Treatment, and Medical Education of Iran between 2015 and 2019. Spatial changes were identified using Moran's correlation analysis and Getis Ord G*. Moreover, correlation analysis based on distance and cluster analysis was utilized for spatial-temporal analysis.

    Results

    The study revealed that 80% of tuberculosis cases in West Azerbaijan province were concentrated in Urmia, Miandawab, Selmas, and Chahar Borj. Furthermore, Piranshahr, Mahabad, Shahindej, and Takab were identified as hot spots for tuberculosis. These cities exhibited a positive and statistically significant Z-Score, indicating a high prevalence of tuberculosis.

    Conclusion

    The spatial analysis indicated clustering of tuberculosis cases in West Azerbaijan, particularly in Urmia, Miandawab, Selmas, and Chahar Borj with the highest patient numbers. Spatial distance emerged as a critical factor influencing the spread of tuberculosis within the province, with inter-provincial travel facilitating disease dissemination from central to peripheral areas.

    Keywords: Tuberculosis, Geographic Information System (GIS), Spatial Model, West Azerbaijan, Iran
  • Hossein* Moshkabadi Mohajer*, Faezeh Moshkabadi Mohajer, Zeinab Moshkabadi Mohajer, Zahra Khandan Pages 65-78
    Background & objectives

    This study explores the influence of socio-economic factors on income reduction and dietary habits in relation to the outbreak and spread of Covid-19 in Mashhad, Iran.

    Methods

    In this article, the impact of socio-economic factors on income and the nutritional behavior of people during the outbreak of covid-19 in Mashhad city were evaluated using a questionnaire.

    Results

    Findings suggest that socio-economic factors affect individuals' income amid the Covid-19 pandemic. To mitigate income loss, individuals reduced family gatherings and travel frequency, with minimal cuts in spending on fruits, vegetables, and proteins.

    Conclusion

    By supporting tenants, households with a large population and low-income groups, the losses caused by Corona can be reduced.

    Keywords: COVID-19, Income, Socio-Economic Factors
  • Akbar Kanani, Ali * Bidardel*, Mohammed Niknam Pages 80-92
    Background &
    objectives
    </span></span> In the current era, the integration of digital technology and accrual accounting has become crucial for organizations to achieve sustainable development. This study aims to explore the application of digital technology in the accrual accounting system of Ardabil University of Medical Sciences and its impact on enhancing decision-making, performance evaluation, and overall organizational progress.</span></span></span>
    Methods
    </span> The research methodology employed in this study involves examining digital technology as an independent variable and the advancement of the accrual accounting system as a dependent variable. The dependent variable comprises six key components: planning and decision-making, data and information management, performance evaluation of organizations and employees, information security, financial reporting method, and human resources management.</span></span></span>
    Results
    </span> The findings of the study, based on the Kolmogorov-Smirnov test, indicate that the significant level for all components is greater than the error value of 0.05, suggesting the availability of usable software. The analysis of personal characteristics of the 75 statistical samples reveals that the majority of respondents hold bachelor's degrees or less, with a higher representation in positions other than financial management. Additionally, the number of individuals who have completed in-service training is relatively lower compared to those who have not.</span></span></span>
    Conclusion
    In conclusion, the application of digital technology in accrual accounting is a critical aspect of organizational success and sustainable development. The findings of this study provide valuable insights for universities, health-related institutions, and other organizations seeking to optimize their accounting systems and decision-making processes through the integration of digital technology.</span></span>
    Keywords: Accrual Accounting, Digital Technology, University Medical Sciences, Sustainable Development
  • Fakhradin Sohrabi*, Maryam Akbari, Qumarth Karimi Pages 90-102
    Background & objectives

    Many of the problems in families and current societies stem from the maladjustments of adolescents. Understanding the factors affecting adaptability, especially during adolescence when behavioral deviations intensify, is of great importance. This study aims to investigate the effectiveness of group counseling based on the healthy lifestyle in enhancing adaptability among the adolescent students who were studying at the NODET schools in Sanandaj city.

    Methods

    The present research was conducted using a semi-experimental method with a pretest-posttest design along with a control group. The statistical population included all students of NODET (national organization for development of exceptional talents) schools in the secondary level in Sanandaj city during the academic year 2021-2022. The research sample consisted of 30 participants selected through convenience sampling and divided into two groups of 15 members each, experimental and control. The experimental group underwent 8 weekly sessions, each lasting 90 minutes. The data collection tools included the Walker's Health Promoting Lifestyle Questionnaire and Sinha and Singh's Compromise Questionnaire. SPSS software version 22 was used for data analysis including descriptive statistics and covariance analysis.

    Results

    There were no significant differences between the experimental and control groups in terms of gender, age, and education. Comparing adaptability scores in the experimental and control groups at the posttest stage showed an obtained F value of 44.5, which was significant at the 0.01 level (p< 0.01). The adjusted average for the experimental group was 44.28, while it was 30.32 for the control group. The higher average for the experimental group indicates the effectiveness of group counseling in increasing adaptability scores.

    Conclusion

    According to the results of this study, therapists and health professionals can utilize the group counseling program for the healthy lifestyle in improving health-related characteristics, particularly enhancing adaptability in adolescents studying at the NODET schools.

    Keywords: Group Counseling, Health-Promoting Lifestyle, Adaptability, NODET Schools’ Students
  • Farhad Doost Alizadeh, Azadeh* Ahmadi Dashtian*, Fatemeh Khalili Pages 103-120

    Background & objecives:

     The prevalence of Covid-19 disease has spread worldwide and has a high mortality rate.the present study examines the challenges and facilitators of coronavirus prevention from the perspective of environmental health experts and experts in food preparation and distribution centers in 1400. The global spread of Covid-19 with its high mortality rate necessitates an examination of the challenges and facilitators in coronavirus prevention. This study explores insights from environmental health experts and professionals in food preparation and distribution centers in 1400.

    Methods

    The current study was a descriptive-analytical qualitative study. Target-based data collection was saturated with 22 samples. The data collection method was a semi-structured interview with environmental health experts and technicians, using open-ended questions to achieve data saturation. The data were provided to professors and specialists through coding and re-interviewing text, then reviewed and analyzed through content analysis.

    Results

    Of the present study in the challenges section included economic problems, educational poverty, manpower, judiciary, and lack of resources. In the facilitators section, there were 4 main components and 45 sub-components those studies showed, with removing economic barriers, repeated training, providing necessary resources to enforce the law, and dealing with offenders being identified as effective facilitators in preventing the coronavirus.

    Conclusion

    Given the current challenges of Covid-19, enhancing facilitators such as ongoing education and raising community awareness, increasing surveillance, empowering health ambassadors, providing robust legal backing for enforcement, vaccinating individuals aged 12 and older, and promoting online shopping and commerce could significantly aid policymakers, health professionals, and decision-makers in the field.

    Keywords: Health Protocols, Corona Virus 19, Environmental Health, Food Preparation, Distribution Centers
  • Zahra Ordudari*, Ehsanollah Habibi Pages 121-131
    Background & objectives

    Stress is a kind of physical or psychological exhaustion caused by real or imagined problems. Occupational stressors play a major role in influencing employees' actions by reducing focus and creating doubt. Three types of reaction time, including simple, diagnostic, and selective, are essential in the performance of various motor tasks.

    Methods

    This descriptive-analytic study was conducted cross-sectionally among 82 emergency personnel. Reaction time and job stress were measured using a reaction timer and the Iranian version of the HSE Job Stress Questionnaire, respectively. Data analysis was performed using SPSS-20, and a significance level of p<0.05 was considered.

    Results

    The mean values for job stress, simple reaction time, diagnostic reaction time, and selective reaction time in the study population were 125.51, 310.98, 473.50, and 453.82, respectively. An independent T-test indicated that gender does not affect occupational stress and reaction time. Additionally, according to the Pearson test, a significant inverse relationship was found between job stress and diagnostic and selective reaction times, indicating that as job stress increases (or stress reduces), a reduction in reaction time is observed (p<0.05). However, there was no significant relationship found between job stress and simple reaction time.

    Conclusion

    It is recommended that in jobs requiring high reaction time and accuracy, improving job performance by reducing individual stress should be prioritized. This approach can help prevent work-related accidents, which are sometimes caused by delayed responses. Additionally, it is advisable to monitor individuals not only through physical examination but also in terms of their mental and psychological conditions.

    Keywords: Job Stress, Reaction Time, Emergency Staff